dijous, 4 de febrer del 2010

CONTEXT HISTÒRIC

Al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII es van produir diversos canvis estètics que van marcar etapes ben definides en l’art en general i en la literatura en particular. Una sèrie de fets històrics van influir negativament en l’evolució de la literatura catalana, els més destacats són:

§ El desplaçament del comerç de l Mediterrània cap a l’Atlàntic a conseqüència del descobriment d’Amèrica. Els catalans no van tenir permís reial per a comerciar directament amb Amèrica fins al segle XVIII.

§ El trasllat de la cort reial al centre de la Península, que va fer que bona part de la noblesa catalana es castellanitzés i s’identifiqués amb la política centralista i uniformista de Carles I, Felip II i els seus successors.

§ La voluntat d’«impermeabilitzar» l’Estat amb un tancament social i ideològic durant el regnat de Felip II.

§ Les derrotes de la guerra dels Segadors (1640-1652), que va materialitzar la fragmentació del país, i la guerra de Successió (1705-1714) van agreujar la crisi de la societat catalana i van culminar amb el Decret de Nova Planta (1716), que va anul·lar les institucions i les lleis catalanes, valencianes i illenques i va suprimir el català com a llengua oficial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada